Back To School #7 || Pesten

Heey! Om de Back To School serie af te sluiten heb ik een wat serieuzer artikel dan de rest van de Back To School artikelen. Ik wil het over pesten hebben met jullie omdat het toch onnodig veel voorkomt en ik het gewoon toch even besproken wil hebben. Pesten hoort nou eenmaal vaak bij school. Benieuwd? Lees snel verder.
Pesten van anderen

  • 76% is minstens enigszins betrokken
  • 40% is minstens relatief sterk betrokken
  • 12% zijn heftige pesters
  • Dus slechts 24% is helemaal niet betrokken.

Gepest worden

  • 65% wordt min of meer gepest
  • 40% wordt middelmatig gepest
  • 12% wordt ernstig gepest
  • En maar 35% helemaal niet.
                                                           => Bron 
Zoals je ziet komt pesten nog steeds akelig vaak voor en hebben veel mensen met pesten te maken. Als ze nou zelf pesten of gepest worden, pesten komt vaak voor. De één wordt erger gepest dan de ander maar als nog.. Pesten hoort niet. Gelukkig zijn scholen nou ook veel actiever bezig tegen pesten en de regering ook. Er wordt ontzettend veel aan gedaan maar het is nog steeds niet gestopt. In deze post wil ik toch nog wat tips geven voor als je gepest wordt en als je iemand pest hoe je makkelijker kunt stoppen..

Mensen pesten:
Ik heb vaak verhalen gehoord dat het stoppen met iemand pesten niet gemakkelijk is. Vaak zitten pesters ook in een moeilijkere tijd met zichzelf en hebben ze niet door hoeveel pijn ze iemand wel niet doen. Denken ze dat ze het zelf nog veel erger hebben en ga zo maar door.
Mijn docent Aardrijkskunde heeft onze klas ooit dit verhaal verteld en dat ga ik jullie nou ook laten lezen:


Een jongen pest elke dag één van zijn klasgenoten. Op begeven moment is zijn vader hier helemaal klaar mee. Hij verteld zijn zoon om elke dag een aantal spijkers in de heg te slaan. Het aantal spijkers van hoe vaak hij iemand pijn heeft gedaan (Mentaal/fysiek). De zoon doet dit tot hij op een dag niemand meer pest. Zijn vader zegt hem nu dat hij alle spijkers eruit moet halen en de gaten moet helen. De zoon zwoegt er een paar dagen mee tot hij klaar is. Trots laat hij zijn vader het resultaat zien. 
"Zie zoon, de littekens blijven altijd hoe hard je je best ook doet," zegt de vader hem.

Als dit verhaal geen nut op je heeft kun je het ook zelf proberen door papier te pakken. Verfrommel dit papier, scheur het, doe het pijn, stap erop en ga zo maar door. Probeer nu het papier maar weer heel te maken, alle kreukels eruit te krijgen. Dat lukt niet he? Littekens blijven altijd.

Wat ook wel eens nut kan hebben is om je te proberen in te leven met het slachtoffer. Stel je voor dat jij degene bent die gepest wordt, dat jij al die nare gebeurtenissen mee maakt in plaats van de ander. Maar als belangrijkste, stel je voor wat jij er van vind en hoe je je erbij voelt.

Gepest worden:
Iedereen die gepest wordt (of niet) kent de standaard zinnetje wel van vraag hulp, vertel het aan mensen en de zin het ligt niet aan jou. Dit zijn dan ook de beste adviezen. Vaak ligt het aan de pester en niet aan jou dus geef de pester geen gelijk. De zin; negeer ze, helpt ook vaak wel. Want zoals je ouders wel zeggen, wanneer je ze negeert is er veel minder aan voor hun. Natuurlijk is dit ook zo. Dus doe dat vooral, negeer ze.
Maar het om hulp vragen is vaak erg lastig, de slachtoffers vragen vaak pas laat om hulp of niet. Mijn tip is om direct als het echt pesten wordt direct om hulp te vragen. Dit hoeft niet face to face maar je kan ook je leraar/lerares een mailtje sturen en daarin vertellen wat er aan de hand is. Bellen met de kindertelefoon is ook handig. Maar vraag dus echt om hulp want vaak kun je het niet oplossen in je eentje.

Dan was dit het wel zo ongeveer! Dit is dan ook direct het einde van de Back To School reeks, ik heb er echt heel hard mijn best op gedaan en hoop dat jullie het leuk vonden. xo Nienke

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Hey! Ik zou het erg leuk vinden als je een reactie zou achterlaten. xo Nienke

Back
to top